Geconcentreerde  zonnewarmte voor de industrie

Een Nederlands bedrijf Suncom Energy in Houten heeft een, naar eigen zeggen, verbeterd ontwerp van een trogspiegel gemaakt waarbij ook in Nederland op eenvoudige manier hoge temperaturen bereikt kunnen worden. Hoewel de opbrengst in Zuidelijke landen natuurlijk hoger is en daardoor de prijs daar ook gunstiger, is het met de huidige gasprijzen ook voor Nederland aantrekkelijk. Het aantrekkelijke zit ook in het feit dat je zeker weet dat je de komende 20 jaar dezelfde prijs betaalt. Hun eerste opdracht is dan ook een kalverhouder in Brabant.

Trogspiegel van Suncom Energy

Henk Arntz oprichter en CEO van Suncom Energy betoogt in een artikel in de Volkskrant over het unieke van zijn collector: We gebruiken een vierkante buis in de brandlijn van de spiegel. In traditionele collectoren zit een ronde buis waardoor het zonlicht op een halve buis geconcentreerd wordt. Het voordeel is dat we met kleinere spiegels eenzelfde concentratie kunnen bereiken en dus dezelfde (hoge) temperatuur. Door de kleinere spiegels is het systeem weer goedkoper en vergt ook minder onderhoud. De temperaturen die bereikt kunnen worden kunnen oplopen tot wel 400oC.

Hoewel dit systeem natuurlijk in Zuid-Europa met veel zonne-uren beter tot zijn recht komt is het ook in Nederland een goede optie om veel energie te besparen. Je kunt de warmte namelijk vrij eenvoudig opslaan en op die manier 24/7 op maat warmte leveren. De spiegels leveren een piekvermogen van 17 kW met een hoge efficiency van 72%. (Dat betekent dat je van een hectare meer dan drie keer zoveel energie kunt oogsten als met PV-panelen die elektriciteit produceren. Redactie.)