Europa’s grootste Concentrated Solar Thermal platform met Thermal Storage

De productie-eenheid van Avery Dennison Performance Tapes in België verschuift haar warmteproductie van aardgas (NG) naar Concentrated Solar Thermal (CST). Op woensdag 6 september 2023 vond de inhuldiging plaats van Europa’s grootste Concentrated Solar Thermal-platform en thermische opslageenheid in Turnhout België.  Azteq België leverde de Concentrated Solar Thermie  systemen, ENERGYNEST het opslagsysteem. Het project is een samenwerking tussen Avery Dennison Performance Tapes; zonne-energieontwikkelaar AZTEQ, een organisatie die CST-faciliteiten ontwikkelt en beheert, ENERGYNEST, een leverancier van oplossingen voor thermische energieopslag; en andere belanghebbenden, waaronder de lokale gemeenschapsgroep Campina Energie.
Binnenkort organiseert onze vereniging een excursie naar deze plant info secretaris@zonnekrachtcentrales.nl

Spiegelveld Parabolische trogspiegels van Azteq in Turnhout Klik hier voor het filmpje

De CST-technologie maakt gebruik van een reeks parabolische spiegels om zonlicht te reflecteren en te concentreren op een collectorbuis gevuld met vloeistof. De vloeistof, zoals thermische olie, is geselecteerd vanwege de hoge thermische geleidbaarheid en het vermogen om warmte met maximale efficiëntie te absorberen. De vloeistof kan worden verwarmd tot temperaturen van 400 C (752 F).

Het opslagsysteem van EnergyNest ThermalBattery™ die

Met ENERGYNESTs ThermalBattery™ die bestaat uit betonnen cilinders in een frame van een container. De “batterij” wordt met behulp van buizen met thermische olie opgeladen (verhit) en ontladen (afgekoeld). Zo kan overtollige warmte van het CST-platform, worden opgeslagen in het opslagsysteem en op aanvraag en ’s nachts worden vrijgegeven. Hierdoor kan de productie draaiende blijven en de uitstoot verder worden verminderd en de fabriek in staat wordt gesteld om hun reductiedoelstelling van 70% te halen als onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf voor 2030,  plus netto nul uitstoot in 2050.

Het opslaggedeelte van het project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 859232.

Lees ook Inauguration of Europe’s largest Concentrated Solar Thermal platform and Thermal Storage unit in Turnhout, Belgium on September 6, 2023

Lees ook Azteq bouwt in Turnhout Europa’s grootste installatie met zonnespiegels