Grote CST installatie in Turnhout

In Turnhout bouwt Azteq op dit moment een geconcentreerde zonthermishe installatie voor de droogovens in het coating-proces van  Avery Dennison. De installatie heeft een spiegeloppervlak van 5500 m2 en staat op een terrein van 1,1 ha en oogst per jaar 2 GWh aan warmte. Hoewel het slechts een gedeelte van de totale energievraag afdekt is het natuurlijk een mooie besparing. Met het opslagsysteem van EnergyNest wordt warmte opgeslagen in beton waardoor ook ’s-nachts warmte geleverd kan worden.

Paraboolspiegels van Azteq voor het oogsten van warmte tot 400 graden Celsius

Azteq timmert al enige tijd aan de weg met spectaculaire pilots in o.a. de haven van Antwerpen. (Een CST installatie die gebouwd is gedeeltelijk boven een spoorlijn en een parkeerplaats, gedeeltelijk onder een hoogspanningslijn en vlak naast een hoge drukleiding van het gaasnetwerk.) Maar deze centrale is ca 10 keer zo groot en zeker geen pilot meer. Koen Vermout van Azteq heeft grootse plannen en heeft volgens eigen zeggen vergaande contacten ook in Nederland om CST installaties te bouwen.

De CST installatie in Antwerpen boven een spoorlijn en parkeerterrein

Het project in Turnhout is een samenwerking tussen Avery Dennison Performance Tapes –  AZTEQ, een organisatie die CST-faciliteiten ontwikkelt en exploiteert – en Campina Energie, de Kempense burgercoöperatie voor hernieuwbare energie.

Onlangs is in Nederland de SDE++ regeling opengesteld voor CST (zie – een gedeelte uit – het eindverslag van het PBL)

Zie ook Solar magazine