Nederland en Europa zoeken naar warmteopslag

Wat kan Nederland leren van Europa als het om warmteopslag gaat. Onder deze  titel organiseerde de Topsector energie (TKI Urban energy) een webinar, dat in het teken stond van de routekaart energieopslag. Omdat warmte het grootste deel van onze energievraag beslaat en de meeste warmte in de zomer beschikbaar is terwijl het in de winter het meest nodig is, is het duidelijk dat opslag hier een cruciale rol in speelt.

Dii Desert Energy en Hydrogen Alliance 2x 40 GW elektrolyse capacities voor Europa en MENA

Nederland blijkt sterk te zijn in het opslaan in waterhoudende lagen (Aquifer).
Maar in de rest van Europa is nog veel meer kennis beschikbaar. In experimentele fase zijn de onderzoeken naar Thermo-Chemische materialen (TCM) waar de TU/e een belangrijke rol in speelt.

bron: IRENA outlook 2020

Denemarken is van oudsher sterk in vrij eenvodige opslagsystemen, die ontwikkeld zijn omdat de gasprijzen heel hoog waren. Het is in feite gewoon een gat in de grond met water erin. Zogenaamde Pit Thermal Energy Storage (PTES)

Zwitserland heeft een sterk onderzoeksprogramma waarin 7 universiteiten samen werken. Het onderzoek is vanwege zijn programmatische aanpak zeer succesvol. Er zijn dan ook al een aantal spin offs uit voortgekomen, allemaal op het gebied van fase overgangen. Phase Change Materials (PCM’s).

Conclusie van het webinar: er valt veel winst te halen als we meer samenwerken op het gebied van onderzoek in Europa.

Naar aanleiding van

Warmte365 – Wat kan Nederland leren van Europa op het gebied van warmteopslag?