HVDC kabel tussen België en Engeland

De NEMO link kabel tussen België en Groot-Brittanië wordt nu getest en zal begin 2019 in gebruik genomen worden. De kabel heeft een vermogen van 1000 MW. Hij is geleverd door een Japanse firma, werkt op gelijkspanning van 400 kV.

België heeft regelmatig te kampen met tekorten, dit is dus een welkome aanvulling. Merkwaardig genoeg zijn de internationale verbindingen met name tussen Nederland en België zeer slecht. Terwijl er vlak aan de grens met België een gascentrale staat die vrijwel het hele jaar buiten gebruik is.

Lees Wikipedia

Nederland heeft al diverse HVDC verbindingen:

De Norned met Noorwegen – 700 MW

De Britned met Engeland – 1000 MW

De Cobra met Denemarken – 700 MW

Ook is Tennet de Nedelandse beheerder van het hoogspanningsnet die ook in Duitsland actief is, bezig met een HVDC lijn van Duitsland naar Noorwegen – 1400 MW

Voor alle bestaande en geplande HVDC lijnen klik hier