Dii openbaart studie “Desert Power 2050”

27-06-2012   |   HVDC netwerk dat EUMENA verbindt maakt stroom goedkoper én schoner

Hoe kunnen het Midden Oosten en Noord Afrika (MENA) hun groeiende economieën voorzien van betrouwbare en betaalbare stroom? Hoe kan de EU haar ambitieuze klimaataktie-doeleinden bereiken op een wijze die zowel duurzaam als economisch is?

Desert Power 2050 (DP2050) behandelt de uitdagingen op het gebied van de energievoorziening in de toekomst van zowel Europa als ook van het Midden Oosten en Noord Afrika (EUMENA). Het toont aan dat deze uitdagingen zich het beste laten aanpakken door af te stappen van de gangbare kijk op de twee regio’s als gescheiden entiteiten. Europa en MENA zijn niet alleen buren die door een lange geschiedenis van handel en culturele uitwisseling met elkaar verbonden zijn; in een wereld van duurzame energie hoort EUMENA als één regio te worden beschouwd.

Met een geïntegreerd EUMENA elektrisch systeem kan Europa zijn CO2 reductie doel van 95% in de energiesector effectiever en economischer halen door tot 20% van zijn stroom te importeren vanuit MENA. Daarbij bespaart Europa jaarlijks €33 miljard, oftewel €30 per MWh uit MENA ingevoerde stroom. Tegelijkertijd kan MENA met woestijnstroom betrouwbaar in zijn eigen energiebehoefte voorzien dankzij zijn rijkelijk voorhanden zonne-en windenergiebronnen. Daarbij kan MENA de CO2 uitstoot van zijn eigen energiesector met 50% verlagen ondanks een forse toename van de stroomvraag. Tegelijkertijd profiteert MENA van een exportindustrie die jaarlijks tot €63 miljard opbrengt. Bovendien profiteren zowel Europa als MENA van een reductie met 40% van de marginale kosten van CO2 emissieverlaging in de energiesector.

De gedachte dat duurzame elektriciteit zou moeten worden opgewekt in gebieden met optimale opbrengst en geëxporteerd naar gebieden met veel vraag heeft bekendheid gekregen onder de naam Desertec visie. Deze intuitieve notie leidt tot het idee dat Europa een deel van haar elektriciteit uit de woestijnen langs de zuidoever van de Middellandse Zee zou moeten halen, waar uitstekende condities heersen voor de productie van zonne- en windenergie en zeer dunbevolkt terrein rijkelijk voorhanden is.

Desert Power 2050 laat zien hoe centrale aspecten van de Desertec visie in de praktijk zouden kunnen werken en kijkt tegelijkertijd verder. Het demonstreert hoe, op basis van bewezen technieken, bronnen van zonne- en windenergie met netwerken kunnen worden gecombineerd om Noord Afrika, het Midden Oosten en Europa van betrouwbare, duurzame en betaalbare stroom te voorzien. Het breidt eerdere gedachtengangen uit en beschouwt MENA als een afnemer van duurzame energie en niet slechts als een producent.

De urgentie van een verschuiving in genoemde richting is groot: Naar verwachting groeit de bevolking in het EUMENA gebied met 45% naar bijna 1,2 miljard in 2050 en de stroomvraag zou boven 8000 TWh per jaar uit kunnen komen. Gezien het gegeven dat de bevolking van MENA sneller groeit dan die van Europa, is het in het belang van de gehele regio om zijn afhankelijkheid van volatiele prijzen voor fossiele brandstoffen te verruilen voor een stabiel en duurzaam energiesysteem.

Desert Power 2050 maakt duidelijk waarom een sterk gekoppeld energiesysteem op basis van hernieuwbare energie waardevol is voor EUMENA, doordat het meer concurrentie mogelijk maakt en meer duurzaamheid en leveringszekerheid biedt. Er is een paradigmaverschuiving voor nodig van het huidige zwak gekoppelde systeem op basis van fossiele brandstoffen naar een geïntegreerd duurzaam systeem. Het mogelijk maken van deze transitie zal het onderwerp zijn van het tweede deel van de strategie van Dii, met als titel Desert Power 2050: Getting Started.

Download hier de officiele engelstalige samenvatting van het rapport. Voor het complete rapport zie de website van dii.

Inmiddels zijn er vele commentaren verschenen in de pers. Interessant om te zien dat er verschillende accenten worden gelegd.

Walsroder Zeitung: 27-06 Desertec: Wüstenstrom könnte Europas Strom billiger machen

Geomix 21-06 Bis 2050 Ökostrom-Anteil von 90 Prozent möglich

EL Watan.com 27-06 L’Europe et la région MENA gagneront à être intégrées

FinanzNachrichten.de 21-06 ROUNDUP/Desertec: Mit Wüstenstrom könnte Europa Stromkosten deutlich senken

 AFP 21-06  Bis 2050 Ökostrom-Anteil von 90 Prozent möglich

Wind and other RE (REVE) 27-06 A Vibrant Future for MENA’s Concentrated Solar Power Industry

l ‘Economist maghrébin 26-06 Desertec industrial initiative, un projet rentable, durable et fédérateur!

Munich RE (company news) 21-06 Dii legt Berechnung zur Machbarkeit der Desertec-Vision vor

Energy Matters 27-06 How To Power A Continent With Wind And Solar

Dit is een bericht uit ons archief van 27-06-2012.