Kunststof collector 30% goedkoper

“We hebben een zonnecollector, HELIOtube, ontwikkeld die de conventionele parabolische trogspiegel van CSP vervangt, omdat deze is ontworpen om de kosten in elke fase van de waardeketen te verlagen tot een totaal van ongeveer € 90 per vierkante meter spiegeloppervlak,” Aldus HELIOVIS CFO Wolfram Krendlesberger .

Een standaard parabolische trog zonnepaneel CAPEX is meestal ongeveer 30% hoger. Hoe deze zonnecollector werkt: gewoon een opblaasbare cilindrische zonnecollector gemaakt van drie plastic films; een robuuste basisfilm, een transparante film en een spiegelfilm. De spiegelfilm verdeelt de lange collector in twee luchtdichte kamers die in de lengte door de buis lopen. Kleine luchtdrukverschillen tussen de bovenste kamer (3,6 mbar) en de onderste kamer (2,9 mbar) zorgen ervoor dat de spiegelfilm naar beneden buigt. Hierdoor ontstaat een homogeen spiegelkanaal dat de zonnestraling concentreert op een focuslijn in de bovenkamer.

Elke HELIOtube heeft een diameter van negen meter (30 voet) en een lengte van ongeveer 220 m (480 voet). Door de transparante film aan de bovenzijde kan het zonlicht de zonnecollector binnendringen en wordt het gereflecteerd door de spiegelfilm. Daar, op dezelfde manier als bij gewone parabolische trog CSP; de zonnecollector concentreert het gereflecteerde zonlicht om een ​​vloeistof te verwarmen in een dunne metalen buis (de thermische ontvanger) die in de buis langs de brandlijn van de collector loopt.

Eenmaal opgeblazen met lucht, wordt de robuuste en stijve buis op zijn plaats gehouden door modulaire stalen ringen, zodat hij niet wordt weggeblazen, zodat de buis kan draaien om de zon te volgen en voor reiniging. “We hoeven alleen de transparante film aan de bovenkant schoon te maken, die is gemaakt van een teflonachtig inert materiaal. Omdat je de buis 360 ° kunt draaien, wordt deze kant gemakkelijk toegankelijk voor de reinigingsprocedure dicht bij de grond, ”merkte Krendlesberger op.

De pneumatische buisopstelling heeft drie belangrijke voordelen: 1. Alle technische componenten; de thermische ontvangers en de spiegelfilm zijn volledig ingekapseld door de goedkope en lichtgewicht plastic structuur en worden dus nooit blootgesteld aan wind of slijtage. 2. Alleen de transparante buitenkant (ongeveer een derde van de omtrek) van de bolle buis wordt blootgesteld aan stof en moet regelmatig worden schoongemaakt. Vanwege de lage oppervlaktespanning van de inerte transparante film kan het grootste deel van de reiniging alleen met perslucht worden uitgevoerd. 3. Door zijn convexe en aerodynamische vorm creëert de HELIOtube een soepel windveld, waardoor windturbulentie tussen de rijen wordt geëlimineerd. Als gevolg hiervan vermijdt dit innovatieve zonneveld de noodzaak van kostbare windbeschermingsmaatregelen, waardoor een rij PV-panelen het semi-beschermde luchtruim tussen de rijen kan bezetten.

Op deze manier maximaliseert de hybride CSP / PV-installatie de energieopwekking per vierkante meter zonneveld, aangezien de hybride installatie de klok rond vatbaar is voor de opwekking van zowel elektriciteit als warmte.

Voor het vervolg en het gehele artikel zie Helios CSP