Energie-infrastructuur

17-11-2010   |   Europese prioriteiten voor internationale verbindingen

Energie-infrastructuur

Zie hier het persbericht en de op de persconferentie gestelde vragen.

Zowel voor de gas als voor de elektriciteitssector worden voorstellen gedaan. Vooral voor de elektriciteitssector is dit nieuw die grensoverschrijdende robuuste verbindingen. Wat er nu is is kleinschalig en vaak is er bij elke grensovergang wel een probleem.

In de elektriciteitssector worden vier Europese prioriteitscorridors vastgesteld:

  • Een offshore net in de noordelijke zeeën en verbinding naar Noord- en Centraal-Europa voor het vervoeren van door offshore windparken geproduceerde elektriciteit naar consumenten in grote steden en voor het opslaan van elektriciteit in waterkrachtcentrales in de Alpen en de Noord-Europese landen.
  • Koppelingen in Zuidwest-Europa voor het vervoeren van elektriciteit uit wind, zonne-energie, waterkracht naar de rest van het continent.
  • Verbindingen in centraal Oost- en Zuidoost-Europa ter versterking van het regionale netwerk.
  • Integratie van de Baltische energiemarkt in de Europese markt.

Teleurstellend is het dat niet meteen doorgepakt wordt naar een verbinding met de Sahara, hoewel dat als Zuidwest-Europa een keer goed verbonden is met de rest van Europa, nog maar een kleinigheid is.

Ook teleurstellend is dat er tegelijkertijd gewerkt gaat worden aan een pijpleidingen netwerk voor CO2 opslag. Naar ons idee verspilde energie.

Dit is een artikel uit ons archief van 17-11-2010.