Desertec congres Barcelona 26-27 okt 2010

28-10-2010   |   1-e verjaardag Desertec industrieel initiatief

Desertec congres Barcelona 26-27 okt 2010

Voor een compleet verslag inclusief de pdf’s van de meeste lezingen en video’s van de meeste speeches.

Klik hier voor het openingsfilmpje van het congres
Het Dii heeft een aantal proefprojecten op stapel staan, en alvast een paar routes uitgestippeld voor het transport naar Europa, vooralsnog via Italië en Spanje. Later zal ook naar Turkije gekeken worden. De tak via Spanje loopt nog dood omdat Frankrijk vooralsnog niet bereidt lijkt te zijn de verbindingslijnen verder door te trekken naar het noorden. Het Mediterrane Solar Plan waar Frankrijk bij betrokken was en wat zo luidruchtig door de Franse president Sarkozy aangekondigd werd 2 jaar geleden blijkt toch nog steeds voortgang te maken. De Fransen denken meer aan een rondje rond de Middellandse Zee. Dit plan in het kader van de Mediterrane Unie is een moeizaam proces maar wordt versneld door een Frans consortium Transgreen en het binnenkort op te richten “Medgrid”
Er werd dan ook door hen gesteld dat het Dii uitstekend past in het MSP. Paul van Son sprak heel diplomatiek over een goede samenwerking.

EU-commissaris voor Energie Günther Oettinger steunt het project van harte en pleitte voor een europees feed-inn systeem en wil snel stappen zetten voor een Europees supergrid.
De Afrikaanse sprekers pleitten voor een goede betalingsregeling. Ze staan te trappelen om te beginnen met het bouwen, maar zonder een afnemer die er ook een goede prijs voor geeft komt het niet op gang. Overigens is al enige tijd via een Europese richtlijn mogelijk gemaakt om elektriciteit van buiten de EU te importeren.

Ook de Duitse staatssecretaris Homann van Wetenschap en Technologie was enthousiast en kon haast niet wachten op de eerste concrete plannen, zodat de Bondsregering de benodigde voorwaarden kan scheppen om de daadwerkelijke afname van Woestijnstroom mogelijk te maken.
Het onlangs aangenomen energie programma van Duitsland wil 80% hernieuwbare energie in 2050 bewerkstelligen en ziet dat alleen verwezenlijkt als daar ook een bijdrage vanuit de woestijn komt.

Van veel kanten werd gepleit voor een goede win-win situatie voor zowel Europa als voor Afrika en het Midden Oosten. De opdracht is dan ook om in de eerste plaats Noord-Afrika van betaalbare elektriciteit te voorzien.

Ondanks deze enorme uitbreiding en voortgang van het proces, waren een aantal van de partners nog niet helemaal te spreken over de daadwerkelijke stappen. Er werden (teveel) onderlinge schouderklopjes gegeven, er waren veel topmensen uit de politiek en het bankwezen tot en met de Wereldbank en de Europese investeringsbank die geld beschikbaar hadden om juist de startproblemen te helpen oplossen. Maar de kritische geluiden in de wandelgangen, vonden dit allemaal een beetje windowdressing en wilden aan de slag.

Kortom een boeiende ontwikkeling en een interessant congres. Binnenkort kunt u op deze website een uitgebreider verslag lezen.
Sietse de Haan en Truus Koppers

Hier alvast enkele links om verder te lezen:

De Standaard.biz: Woestijn is nieuwe bron van groene stroom  
Die Welt: Oettinger will EU-weiten Einspeisetarif zie ook het originele persbericht
Solar news Today Dii conference in Barcelona: Toward a harmonized European FiT?
Officieel persbericht: Strom aus der Wüste: Staatssekretär Homann unterstützt die Desertec industrial initiative (Dii)

Zie ook bij overig nieuws

Dit is een artikel uit ons archief van 28-10-2010.