Leveranciers geconcentreerde zonthermie zeer innovatief!

Het aantal aanbieders met oplossingen voor proceswarmte op zonne-energie met een hogere temperatuur blijft groeien. Op de SHIP (Solar Heat for Industrial Processes) Supplier World Map staan nu meer fabrikanten van concentrerende collectoren dan fabrikanten van stationaire collectoren (zie cirkeldiagram hierboven). De dominante technologie is parabolische trog-collectoren, geleverd door 17 bedrijven. De update is gebaseerd op het onderzoek van Solrico dat in februari en maart 2023 is uitgevoerd. Het aantal beursgenoteerde bedrijven bleef stabiel, omdat er acht bedrijven nieuw werden toegevoegd en hetzelfde aantal werd verwijderd.

Onder de nieuw geregistreerde bedrijven bevinden zich een aantal aanbieders van geconcentreerde warmteoplossingen. De eerste die genoemd wordt is Glasspoint uit de VS.
De drie complete nieuwkomers uit Noord-Amerika – Phoenix Solar Thermal, Solarsteam en Winston Cone Optics – illustreren het groeiende belang van zonnewarmte op dit continent ondanks de aanhoudend lage energieprijzen. Phoenix Solar Thermal uit Canada heeft een koopovereenkomst getekend ter waarde van USD 5,8 miljoen met het Zweedse Absolicon.

Solarsteam uit Canada is een startup die zojuist met succes een startkapitaal heeft opgehaald om zijn ingesloten ultralichte parabolische trogcollector verder te ontwikkelen.

Winston Cone Optics uit Californië staat op het punt een vacuümbuiscollector met grote CPC-reflectoren tot 150 °C op de markt te brengen.  Het bedrijf installeerde onlangs zijn eerste pilot zonnewarmtesysteem op het dak van een zuivelfabriek met steun van de California Energy Commission.

Een andere nieuwkomer op de wereldkaart met een concentratieoplossing is het Franse bedrijf Idhelio. Het biedt lineaire Fresnel-collectoren die lucht kunnen leveren tot 250 °C bij atmosferische druk, geschikt voor droog- en uitdrogingsprocessen.

Figuur 1: Eerste demonstratie-installaties van geconcentreerde warmteoplossingen van Winston Cone Optics, VS (links) en Idhelio, Frankrijk (rechts). Foto: Winston Cone Optics / Idhelio

Rangschikking van de beste projectontwikkelaars in termen van geïmplementeerde projecten

Modulo Solar uit Mexico en SolarEast Group en Linuo Paradigma – beide uit China – verdedigden hun toppositie in de ranglijst van turnkey-leveranciers met het hoogste aantal voltooide SHIP-fabrieken (zie figuur 2). G2Energy uit Nederland haalde de Mexicaanse projectontwikkelaar Inventive Power in en staat nu op de vierde plaats. Het Nederlandse bedrijf profiteert van het landelijke stimuleringsprogramma SDE++ en realiseerde een groot aantal zonnewarmteprojecten voor boeren en veeboeren.

Next Source uit Nederland, het voormalige HR Solar, haalde dit jaar voor het eerst de ranglijst met 17 systemen en Tigi uit Israël. Megawatt Solution, het enige Indiase bedrijf, viel uit de ranglijst omdat ze de zakelijke focus hebben verlegd naar andere energietechnologieën. India was een sterke SHIP-markt in de jaren 2017 tot 2020 totdat het nationale stimuleringsprogramma voor het concentreren van warmte in maart 2020 werd stopgezet.

De ranglijst is gebaseerd op jaarlijkse enquêtes van de SHIP-aanbieders die tussen 2017 en 2023 op de wereldkaart staan. In deze enquêtes werd gevraagd naar de SHIP-systemen die in het voorgaande jaar in gebruik zijn genomen, met inbegrip van hun locatie, collectorgebied, type collector en industriële sector om dubbeltelling te voorkomen.

Figuur 2: Rangschikking van de top SHIP-projectontwikkelaars op basis van het aantalFiguur 2: Rangschikking van de top SHIP-projectontwikkelaars op basis van het aantal

geïmplementeerde SHIP-installties. U kunt hier de ranglijst van de meest ervaren SHIP-leveranciers in termen van geïnstalleerde SHIP-projectgrootte vinden.

Bron: Modulus / solrico survey 2023

Hoog innovatief potentieel      

In de huidige enquête stond ook de vraag: Heeft u geïnvesteerd in het verhogen van de capaciteit of efficiëntie van uw collectorproductie in 2022? Het relatief hoge percentage “ja”-antwoorden laat zien dat de vraag naar SHIP-oplossingen de aanbieders van oplossingen bereikt (zie figuur 3). Binnen de in totaal 51 vragenlijsten die zijn ingevuld door bedrijven die op de wereldkaart zijn geregistreerd – sommigen van hen fabrikanten van collectoren – was het aantal ja-antwoorden 31%. Als je echter alleen naar de antwoorden van collector-fabrikanten kijkt, bevestigt 44% dat ze hebben geïnvesteerd in het verhogen van de capaciteit en efficiëntie in 2022.

De maatregelen die door de bedrijven werden geïmplementeerd, varieerden van “meer mensen toevoegen aan het team” tot “het vergroten van de capaciteit van de assemblagelijn van de collector”. Andere entiteiten noemden “ontwerpoptimalisatie van collectoren voor kostenbesparing” of “optimalisatie van de engineering en piloting van SHIP-fabrieken”.

De balance of plant (BoP) was een doelwit van sommige projectontwikkelaars, waaronder de hydraulische eenheid tussen het collectorveld en het warmtenet van de klant. Innovaties op dit gebied waren onder meer de ontwikkeling van een balans van installaties die “stoom en warm water levert op hetzelfde integratiepunt” of de “ontwikkeling van een gecontaineriseerde BoP”.

Figuur 3: Resultaten van de huidige SHIP leveranciersenquête. Bron: Modulus / solrico survey 2023

Dit is een vertaald en iets ingekort artikel  van een artikel op Solarheatthermalworld.org:
High innovation potential of suppliers for concentrating heat solutions door Bäbel Epp

Het artikel is uiteraard langer dan deze samenvatting en er worden voorbeelden van bedrijven genoemd waarvan hieronder een opsomming gegeven is. Het artikel was een vervolg op twee voorgaande artikelen in feb en mrt 2023  694 woorden incl. inleiding

Mood on the SHIP market: High interest but slow decision making
High level of dynamism on the SHIP world market in 2022

Websites of organisations mentioned in this news article:
SHIP Supplier World Map: http://www.solar-payback.com/suppliers/
Solrico: http://www.solrico.com
Glasspoint: https://www.glasspoint.com/
Phoenix Solar Thermal: https://phoenixsolarthermal.com/
Solarsteam: https://solarsteam.ca/
Winston Cone Optics: https://www.winstonconeoptics.com/
Idhelio: https://idhelio.com/
SolarEast Group: https://www.sunrain.com/
Linuo Paradigma: http://www.linuo-ritter-international.com/
G2Energy: https://www.g2energy.nl/
Inventive Power: https://inventivepower.com.mx/english/
Next Source: https://www.nextsource.nl/
Tigi: https://www.tigisolar.com/

Bärbel Epp

Bärbel Epp is Founder and Director of the German communication and market research agency solrico and editor-in-chief of solarthermalworld.org.