Geconcentreerde zonne-energie langdurig opslaan

Energie uit de zon opslaan voor meer dan een decennium!

Wetenschappers in Zweden hebben een gespecialiseerde vloeistof ontwikkeld, een thermische zonnebrandstof die energie uit de zon kan opslaan voor meer dan een decennium.

“Een thermische zonne-energie-brandstof is als een oplaadbare batterij, maar in plaats van elektriciteit doe je er zonlicht in en wordt er warmte, op aanvraag geactiveerd”, legt Jeffrey Grossman, ingenieur bij MIT uit.

De vloeistof is eigenlijk een molecuul in vloeibare vorm, die door wetenschappers van Chalmers University of Technology in Zweden is ontwikkeld, en waar al meer dan een jaar aan verbetering wordt gewerkt.

Dit molecuul is samengesteld uit koolstof, waterstof en stikstof en wanneer het wordt geraakt door zonlicht, doet het iets ongewoons: de verbindingen tussen zijn atomen worden herschikt en het molecuul verandert in een nieuwe energieversie van zichzelf, een isomeer genaamd.

Het zit als een prooi gevangen in een val, energie van de zon wordt zo opgevangen tussen de sterke chemische bindingen van het isomeer, en blijft daar, zelfs als het molecuul afkoelt tot kamertemperatuur.

Wanneer de energie nodig is – bijvoorbeeld ’s nachts, of tijdens de winter – wordt de vloeistof eenvoudig door een katalysator getrokken die het molecuul zijn oorspronkelijke vorm teruggeeft, waarbij energie in de vorm van warmte vrijkomt.

Voor het gehele artikel zie HeliosCSP:

Ook interssant: