Duurzame energie naar Europa, elektriciteitskabels onder zee

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de plannen van de EU om duurzame energie uit Noord Afrika en het Midden-Oosten te halen steeds urgenter geworden. Recent zijn er drie initiatieven van de grond gekomen, samenwerkingsverbanden om grote hoeveelheden zon- en windenergie naar Europa te transporteren in de vorm van elektriciteit. Samen met het enkele jaren geleden gelanceerde plan van het Engelse Xlinks, dat ruim 10 GW zon- en windenergie in Zuid-Marokko gaat oogsten om miljoenen Engelse huishoudens te voorzien, brengt dat het aantal grootschalige elektriciteitsverbindingen naar Europa op vier.

1. Tunesië Italië

De Europese Commissie keurde recent de eerste ‘energiecorridor’ tussen Italië en Afrika goed. Er gaat een kabel gelegd worden door de Middellandse Zee, van Tunesië naar Sicilië. De 200 km lange kabel zal onder hoge gelijkspanning een vermogen van 600 MW transporteren. Europa betaalt mee via de ‘Connecting Europe Facility’ (CEF), het EU-fonds dat bestemd is voor de ontwikkeling van projecten om de energie-infrastructuur van de EU te verbeteren. “Het is een groot Italiaans succes”, zei premier Giorgia Meloni, “Italië gaat een nieuwe energiehub worden voor het hele Europese continent. Wij willen de samenwerking met Afrika intensiveren om er investeringen en ontwikkeling te brengen”.

Bron: EU Commission approves first ‘energy corridor’ between Italy, Africa

2. Egypte Griekenland. (Euronews, september 2022)

Een bijna 1400 km lange onderzeese kabel zal ‘groene energie’ uit Egypte naar het Europese elektriciteitsnet brengen. Griekenland begint aan een van Europa’s meest ambitieuze energieprojecten door zijn elektriciteitsnet aan te sluiten op dat van Egypte. De onderwaterkabel zal 3.000 MW elektriciteit vervoeren – genoeg om tot 450.000 huishoudens van stroom te voorzien – en zal rechtstreeks van Noord-Egypte naar Attica in Griekenland lopen.

Bron: This 1373km long undersea cable will bring ‘green energy’ from Egypt to Europe’s electricity grid

3. Dwars door de Zwarte Zee, (Euronews, december 2022)

De leiders van Azerbeidzjan, Georgië, Hongarije en Roemenië hebben zaterdag in Boekarest in aanwezigheid van de EU een overeenkomst getekend voor de aanleg van een elektrische kabel onder water op de bodem van de Zwarte Zee.

De 1.100 kilometer lange kabel van Azerbeidzjan, via Georgië, naar Roemenië zal Europa van duurzame energie uit Azerbeidzjan voorzien. Dit is ook goed voor de inwoners van Moldavië en Oekraïne, die door de Russische bombardementen op de kritieke infrastructuur in de problemen zijn gekomen.

Het project kan binnen drie tot vier jaar worden afgerond. Azerbeidzjan produceert volgens de president momenteel 27 gigawatt aan wind- en zonne-energie, en wil dit eind 2027 met 4 gigawatt vergroten.

Bron: Hungary, Romania, Georgia, Azerbaijan agree to Black Sea electricity project