Solar Power around the clock

Schone energie op afroep.

De Duitse vereniging voor Concentrated Solar Power (DCSP) publiceerde onlangs onder deze titel een helder, overzichtelijk rapport over het hele spectrum van de CSP-technologie en de vele toepassingen in de productie van groene elektriciteit, groene warmte en groene waterstof.


In duidelijke schema’s en foto’s wordt de werking van het hele proces uitgelegd, van straling van de zon tot de vele toepassingen. Niet alleen de productie van elektriciteit en waterstof krijgt aandacht, maar ook de minder tot de verbeelding sprekende maar zeer belangrijke  toepassingen als warmteopslag, lokale en regionale warmte, zowel bij hoge als lage temperaturen, en proceswarmte in de industrie.

De grootste CSP centrales staan op dit moment in Spanje (2,3GW), USA (1.6 GW), Morokko (0.53 GW,) China en Zuid-Afrika (0.5 GW each). In de United Arab Emirates, wordt nu 2,7 GW gerealiseerd voor de scherpe prijs van 6 €ct/kWh. 

In een reeks andere landen in het Midden-Oosten zijn projecten in ontwikkeling, zoals in Jordanië, Libanon, Kuweit en Israel. Ook in Chili en Peru zijn plannen. Bijna alle projecten hebben tegenwoordig energie-opslag, zodat elektriciteitslevering is gegarandeerd, dag en nacht en zeven dagen in de week.

De kosten blijven dalen, vooral door het schaaleffect. Net als bij PV, waar in 9 jaar de capaciteit is toegenomen van 40 tot bijna 600 GW, voor bijna een tiende van de prijs. Ditzelfde effect voorziet het rapport voor CSP.

Toepassing van deze inmiddels al tientallen jaren bestaande CSP-technieken begint nu enorm te groeien. Het rapport verwacht dat CSP voor 25% in de wereldbehoefte gaat voorzien.

De studie werd gefinancierd door het Duitse ministerie van economie en energie, en ca 20 grote en kleine Duitse bedrijven namen deel.

Lees ook: Con­cen­trat­ed so­lar pow­er pro­duces heat, elec­tric­i­ty and fu­el

Download het rapport